Fotbollen blir folklig

På 1800-talet, i och med industrialiseringen, försvann fotbollen. Men i de privata internatskolorna återuppstod sporten. Lärarna ville nämligen använda fotbollen i disciplineringssyfte för att tygla eleverna. Detta smittade av sig på arbetarna och även kyrkan som ansåg att fotbollen bidrog till ett lugnare samhälle.

FA grundas

År 1863 grundas det första fotbollsförbundet i världshistorien som börjar verka för fotbollens intresse och anordna tävlingar och stifta regler. Förbundet heter FA (Football Association) och är engelskt. Den första cupturneringen organiseras och finns än idag.

FIFAs uppkomst

FIFA_series_logo.svg1904 bildades FIFA, den internationella organisationen som skulle komma att sätta fotbollen på kartan världen över och arrangera mästerskap som VM, EM och UEFA-cup. Förbundet bestod till en början av 7 medlemsländer och har idag utökat sitt medlemsantal till över 200.

Damfotbollens första match

Precis efter andra världskriget spelades den första damfotbollsmatchen men förbjöds i femtio år, trots att de drog större publik än herrarna.

Bollens svarta och vita mönster designas av Adidas

För VM 1970 designade Adidas fotbollen för att den skulle synas ordentligt för tv-tittare. Det svarta och vita pentagonmönstret har sedan dess blivit synonymt med fotboll.

Fotbollssommaren 1994

Rysaren mellan Sverige och Rumänien där Sverige vann på straffar efter två förlängningar gjorde att de tog sig till semifinal men förlorade 0-1 mot Brasilien. Sverige kom dock på tredje plats efter att ha slagit ut Bulgarien i bronsmatchen.

VM i fotboll för hemlösa

Sedan 2003 arrangeras VM för hemlösa, vilket har motiverat och skapat en vändpunkt i många människors tillvaro. i Sverige kallas laget för Gatans lag.

Första VM för damer med prispengar

År 2007 spelades första damfotbolls-VM som hade pengar som vinst.

Domartabbar

Efter en rad incidenter där domarna ignorerat fusk eller fel, infördes en extra domare och kameror för att få bättre överblick på matcherna sedan några år tillbaka.

Islands vulkanhälsning i EM 2016

För första gången i världshistorien kvalificerade Island sig till ett mästerskap tack vare Lars Lagerbäcks ihärdiga och framgångsrika metoder. De slog ut England i åttondelsfinalen och gick till kvartsfinal. Deras mest kända tecken kom att bli “Vulkanen” som senare användes av andra länder som segersång.