Diego Armando Maradona

Det är få sporter i världen som berör så brett och så mycket som fotboll gör. Människor i alla olika samhällsklasser och i alla olika delar av världen har en åsikt om fotboll, om vad som är bra fotboll, vilket lag som är bäst och vilken spelare som är det bästa spelar genom alla tider. Just frågan om vem som är den bästa spelaren genom tiderna är en fråga som engagerar många. Idag skulle många säga att den kampen står mellan Cristiano Ronaldo och Lionel Messi, få skulle påstå något annat. Men frågan är vem som är bäst av de som inte spelar idag? Här står det nästan alltid mellan Diego Maradona och Pelé.

Argentinaren, Diego Armando Maradona är för många människor, inte bara i Argentina, mer än en fotbollsspelare. Han har mycket mer än så och i vissa fall större än livet självt. Inom klubbfotbollen gjorde han det största avtrycket i den syditalienska klubben SSC Napoli, med vilka han vann Serie A två gånger, italienska cupen en gång och Uefacupen en gång. Detta var en enorm bedrift eftersom att klubben aldrig tidigare vunnit någon stor titel och det gjorde också att Maradona likställdes med Gud i storhet bland napolitanarna.

Men, det som Maradona är mest känd för är utan tvekan ”Guds hand”. Det var i VM 1986 i kvartsfinalen som Maradona i stort sett boxade in bollen i mål på ett inlägg i en duell med Englands målvakt. Målet godkändes och gav Argentina en viktig ledning i matchen. När Maradona efter matchen fick frågan om handsincidenten förklarade han att det var ”Guds hans” som hjälpt honom att få in bollen i mål, alltså gjorde Maradona inte målet med egen vilja. Argentina gick sedan och vann hela mästerskapet och Maradona hyllades stort i hemlandet.