FIFA – det internationella fotbollsförbundet

Vem har inte hört talas om FIFA och alla deras skandaler på senare tid? Här kommer lite fakta om detta omtalade förbund.

Grundandet av FIFA

800px-FIFA_Flag.svg1903 bildades FIFA i Paris men har numera sitt huvudkontor i Schweiz. De organiserar alla tävlingar inom herrfotboll, damfotboll, strandfotboll och futsal som är en inomhusvariant av fotboll. Även ungdomsfotbollens tävlingar och mästerskap som U21 och U17 står på deras agenda.

FIFA delar även ut pris till personer som uppnått speciella saker eller gjort mycket för sporten. Ett exempel på det är domaren Anders Frisk som fick hederspriset 2005.

Från början fanns bara det brittiska förbundet FA, men i och med att fotbollen gjorde sitt intåg i andra länder, bildade man sina egna landsförbund. I Sverige heter det SvFF (Svenska Fotbollsförbundet) och har funnits med sedan 1904.

Till slut enades länderna om att man behövde ett gemensam forbollsförbund som hade överblick för alla länders fotboll. Därför bildade 8 länder en gemensam organisation vid namn FIFA. Till dem hörde Frankrike, Spanien, Danmark, Nederländerna, Sverige, Belgien och Schweiz. De brittiska förbunden har dock alltid hållit fast vid sina egna förbund och är inte med i FIFA.

Nuförtiden har FIFA hundratals medlemmar på alla kontinenter och sex konfederationer. I Europa heter konfederationen UEFA.

FIFAs skandalomsusning

2015 avslöjade FBI att FIFAs president Sepp Blatter och Michel Platini som var den dåvarande Uefa-presidenten, var inblandade i en korruptionshärva där det tvättats pengar och förekommit bedrägerier på uppemot 845 miljoner kronor. Det förekom även en mutskandal 2011 när man valde om Blatter samt bevis för att olika länder hade mutat sin väg fram till att bli värdländer för VM. Ytterligare sju människor förekom i korruptionshärvan varav flera erkände sig skyldiga. Detta ledde till att Blatter och Platini stängdes av och så småningom tvingades avgå eftersom förtroendet var brutet. Sedan dess har FIFA försökt få till stånd ett antal punkter där man försöker få bukt med korruptionen inom fotbollen.

Idag är Gianni Infantino FIFAs president och är därmed den nionde i raden.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *