Franz Beckenbauer – Kejsaren

Tyskland har i princip alltid varit en stormakt inom fotbollen. Landet har producerat fotbollsspelare i världsklass på löpande band och alltid varit ett lag att ha stor respekt för på fotbollsplanen. Man brukar tala om ”den tyska maskinen” som på en given signal sätter igång med ett nästintill ostoppbart spel och effektivt bryter ner sina motståndare. Bland alla storspelare som kommer från Tyskland, som till exempel Miroslav Klose, Oliver Kahn och Michael Ballack, är det ofta en som nämns som den största av dem alla; Franz Beckenbauer.

Beckenbauer räknas inte bara som den största i Tyskland, utan även som en av de största spelarna i världen någonsin. Han gjorde hela 427 matcher för Bayern München mellan 64-77 och var en given startspelare antingen som sittande mittfältare eller mittback. Efter åren i Bayern blev två sejourer till New York Comos där han även slutade sin karriär efter två i Hamburger SV däremellan. Totalt spelade der Kaiser (Kejsaren), som han kallades, 587 matcher på klubblagsnivå och mäktade med att göra 81 mål.

Beckenbauer var också en viktig kugge i landslaget, som då var Västtyskland. Han debuterade för landslaget år 1965 i en match mot Sverige. Han firade stora framgångar med det Västtyskalandslaget och hann under landslagstiden med att ta ett VM-guld, ett VM-silver, ett VM-brons, EM-guld och även ett EM-brons.

Beckenbauer är idag även ett stort varumärke tack vare att Adidas valt att använda namnet ”Beckenbauer” som modellnamn för både ett par shorts och skor. Trots detta så är det för Beckenbauers gärningar på fotbollsplanen som han alltid kommer att bli ihågkommen.