Guldbollen – En era är över

10 år. Det var så länge Zlatans era med guldbollar sträckte sig. Det har aldrig varit något snacka om saken egentligen när det kommit till vem som ska tilldelas det guldiga lilla priset för årets prestation inom herrfotbollen. Zlatan Ibrahimovic har vart ensam herre på täppan och ingen annan har ens varit i närheten av att knuffa ner honom från tronen. Så kom dock den där skadan i Champions League borta mot Anderlecht, svenskens i stort sett första riktiga skadebakslag i karriären, och kanske kunde vi få se en ny profil lyfta guldbollen under den årliga fotbollsgalan.

Ett oenigt fotbollssverige

Precis som förutspått så kunde inte Zlatan konkurrera om guldbollen på grund utav sin långdragna skada. Istället skulle det hela stå mellan Emil Forsberg, killen som slagit assistrekordet för Europas fem största ligor under en säsong och Andreas Granqvist, en försvarsgeneral i både klubb- och landslag.

Flera svenska fotbollsprofiler och fotbollstyckare tyckte att Emil Forsberg vore den enda rätta vinnare utav priset. En kille som gör 22 assist under en och samma säsong vilket också blev rekord för de fem största ligorna runtom i Europa borde såklart få ett pris för detta. Det är få svenskar i historien som stått för en liknande bedrift, speciellt i Bundesliga som får ses som en utav de tuffaste ligorna att spela i.

Vinnare, tillika spelaren som knuffade Zlatan av tronen blev Andreas Granqvist. Spelaren som till vardags håller till i Krasnodar har vuxit fram till en riktig publikfavorit, och då främst i landslaget där han även bär kaptensbindeln. Fler anser att priset hamnade hos Granqvist endast på grund utav Sveriges bragdmatcher mot Italien i VM Play Off. Visst kan man förstå kritiken om man ser till vad de båda spelarna åstadkommit under säsongen i sina respektive klubblag. Medan Andreas Granqvist spelar i ett topplag i Ryssland och gör det klart godkänt så har Emil Forsberg lyft en nykomling i Bundesliga till att bli en årlig titelkandidat. Juryn stod inte inför någon enkel uppgift när de ombads plocka fram årets vinnare. Trots att Zlatan gått skadad under större delen av året så var där ändå de som ville se supersvensken som vinnare på grund utav vad han åstadkom i Manchester United under våren 2017.

Tronskifte i svensk fotboll

Efter att Zlatan Ibrahimovic karriär är på väg mot sitt slut så har racet om guldbollen också vidgats från att tidigare bara handla om en spelare, till flera möjliga kandidater. Forsberg kommer, om han fortsätter på den inslagna vägen, med all säkerhet plocka hem både en och två guldbollar under sin karriär. Det gäller för Sundsvallssonen att ta rätt steg i karriären och inte skynda fram något beslut.

Aldrig förr har det varit så öppet om vem som ska vinna det åtråvärda priset. En bra säsong för någon svensk spelare och personen i fråga kan vara högaktuell för att plocka hem guldbollen. En sak som är säker är att det kommer dröja en lång tid innan vi får se en spelare samla på sig guldbollar likt Zlatan nu har gjort under 10 år.