Svenska fotbollslag

AIK

Klubben grundades redan 1896 och har blivit svenska mästare i Allsvenskan ett antal gånger, närmare bestämt elva. Det är också det fotbollslag som spelat flest säsonger i Allsvenskan. De tog sig även till Champions League 1999. AIK har haft några riktigt duktiga spelare som Lennart Skoglund, Gustav Sjöberg och Sven Dahlqvist. Numera finns även AIK damlaget.

IFK Norrköping

Många har kanske undrat över vad IFK står för egentligen. Jo, Idrottsföreningen Kamraterna som det finns 17 av i Sverige. Men just IFK Norrköping har haft en stor framgång att se tillbaka på. Man har vunnit svenska mästartiteln 13 gånger, Svenska cupen 6 gånger samt Supercupen.

Laget har haft stjärnor som Tomas Brolin och Niels Liedholm på sin lista och mellan 40-och 60 talet upplevde de enorma succéer i Allsvenskan. Dagens svenska landslagstränare Janne Andersson har tidigare tränat IFK Norrköping.

Hammarby

1024px-Hammarby_IF_-_IFK_Värnamo_April_2013_21Hammarby är ett fotbollslag som har haft spelare som Ronnie Hellström och Nacka Skoglund att stoltsera med. Precis som övriga fotbollslag tillhör Hammarby en idrottsförening som ägnar sig åt andra sporter också. Från början var det en roddarförening som utökade sin verksamhet med andra sportgrenar. Fotbollen i Hammarby IF kom till 1915. Deras supporterklubb heter Bajen.

Hammarby har funnits med i Allsvenskan sedan 50-talet (med undantag från 8 säsonger) men har bara blivit svenska mästare en gång, 2001.

IFK Göteborg

Klubben imponerar lätt med sina 18 svenska mästartitlar och under 80-talet sopade de mattan och vann Allsvenskan i stort sett hela tiden. De var även med i Uefacupen 1982 och 1987 där de vann båda gångerna. 1990-talet skulle inte bli sämre då de kammade hem flera titlar under Allsvenskan. Från 1970 och framåt åkte de däremot ur första divisionen och halkade ner ett snäpp till Superettan. I slutet på decenniet klättrade de upp igen, tack vare nya spelare. På senare år har det dock inte varit någon framgångssaga för klubben, trots att man satsat på exempelvis spelare som David Sobralense från Brasilien men vem vet vad framtiden har i sitt sköte.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *