Svenska fotbollstränare

Sveriges landslag har haft några bra och till en viss del mindre bra tränare genom tiderna. Några av dem ska beskrivas här.

George Raynor

Raynor ledde det svenska landslaget i fotboll under 40-och 50 talen, dvs under Sveriges storhetstid som fotbollsland. Som man kan höra på namnet, var han brittisk men hade en förkärlek för Sverige. Han arbetade även som tränare för AIK och Åtvidaberg och hade även tränaruppdrag i Italien och England.

Lars Lagerbäck

Lagerbäck slutade som svensk landslagstränare 2009 efter ett misslyckande att kvalificera sig till VM 2010. Innan dess gick det dock ganska bra för Sverige i fotboll och man kom till åttondelsfinal i flera VM-slutspel. Det har spekulerats mycket om hans tid som förbundskapten och vissa detaljer om bråk mellan honom och Zlatan har läckt ut.

När Lagerbäck slutade tog han först över som Nigerias tränare och sedan som Islands förbundskapten, vilket ledde till en skräll i EM 2016 där Island gick till kvartsfinal och Lagerbäck blev världskändis. Numera tränar han det norska landslaget som har varit mycket intetsägande sedan en tid tillbaka.

Sven-Göran Eriksson

Sven-Göran_Eriksson,_2014Svennis har aldrig varit en tränare för det svenska landslaget, utan för det engelska som han ledde till kvartsfinal under några mästerskap från 2002-2006.

Dock har han tränat IFK Göteborg som både vann Svenska cupen, Uefacupen och Allsvenskan. Även ute i Europa har han gjort succé med diverse klubbar.

Sedan VM 2006 har det trots allt inte gått så bra för honom och han har fått sparken från flera uppdrag.

Pia Sundhage

Den kvinnliga förbundskaptenen för det svenska damlandslaget har fått mycket god kritik. Hon ledde först det amerikanska damlandslaget till guldvinster i OS både 2008 och 2012 och silver i VM 2011. På så sätt ökade intresset här hemma för damfotbollen och sedan 2012 leder hon det svenska laget som också har tagit hem ett antal segrar.

Hon själv har varit landslagsspelare och kammat hem både EM-guld, silver och brons och VM-brons 1991. Dessutom blev hon utsedd av FIFA till “årets damtränare” år 2012.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *