Svenska supporterklubbar

Är man ett fan av fotboll är det inte ovanligt att man väljer att tillhöra någon supporterklubb. Tyvärr har en del klubbar fått dåligt rykte då de förknippas med huliganism och bråk.

Black Army

Svarta Armén är AIK:s supporterklubb. Den bildades 1981 och är en av de ökända klubbarna pga. huliganer och jobbiga fans. Det finns även en del som har bildat en egen klubb genom att ha brutit sig ur. Den delen kallas för Firman Boys. Det är just de som har en historia förknippat med problemen.

AIK är även det lag som har flest kvinnliga fans.

Järnkaminerna

1014px-Stockholms_Stadion_SupporterstandNamnet är lite komiskt och kommer från fotbollslaget Djurgårdens smeknamn från 50-talet. Man ansåg nämligen att spelet var glödande och hårt. Först hette supporterklubben Blue Saints men efter en rad incidenter med förstörelse och huliganism, bytte man namn till Järnkaminerna. Numera är klubben en av landets största.

Bajen Fans

Klubben som från början hette Bajenklacken eller Kompisgänget Bajen har funnits sedan 1981 och har skött sig ganska bra fram tills den yngre generationen började förstöra för de äldre fansen i föreningen. Det som hände var då att de mer seriösa bröt sig ur och bildade Bajen Fans som faktiskt fick en egen ölsort uppkallade efter sig på Systembolaget. “1981” heter den och kan beställas hem.

MFF Support – Malmös supporterklubb

Detta är en klubb som faktiskt sköter sig någorlunda bra. De grundades även under en period då Malmö FF inte presterade så bra och trots det har medlemsantalet ökat. De vill inte ha något med våld att göra överhuvudtaget och har faktiskt försökt hålla fast vid sitt ord.

True Rockers – Malmös firma

Den firma eller “supporterklubb” i Malmö som är förknippad med sämre uppförande, heter True Rockers. De har bidragit till skräck på flera matcher och slagits mot ledare från bl.a. Helsingborgsfirman Frontline och Djurgårdens supporterklubbar. Våld och politiska budskap har florerat på matcharenorna och Svenska Fotbollsförbundet försöker vidta åtgärder mot alla firmaanhängare som förstör för de andra fansen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *