Sveriges fotbollslandslag blir till

När OS skulle gå av stapeln 1908, hade kommittén bestämt att fotboll skulle ingå. Sverige bestämde sig då att det var dags att skaffa ett landslag. Man tog då ut några höjdare från några svenska fotbollslag och skapade ett nationellt team av spelare. för att träna inför OS använde man sig av ett norskt lag och matchen blev en succé som det talas om än idag.

Däremot gick det inte bra i de andra matcherna mot länder som Storbritannien och Belgien och OS blev en katastrof med en förlust med 1-12 mot England. Åren efter förlusten i London började man spela vänskapsmatcher och träna upp sig och i OS 1924 vann Sverige faktiskt brons.

Sverige och VM

Swedish_squad_at_the_1958_FIFA_World_CupI det allra första fotbolls-VM var Sverige inte med. Det skedde 1930 i Uruguay. Man fick vänta till 1934 under VM i Italien för att få en plats och där åkte man ut redan i andra omgången. Nästa VM 1938 slutade dock på en fjärdeplats för det svenska laget, vilket räknades som den bästa insatsen fram till 1958 då Sverige tog hem silver. Faktum är att åren efter andra världskriget gynnade svensk fotboll något enormt och har räknats som en guldålder. Anledningen är naturligtvis att de andra länderna hade fullt upp med att kriga och inte hade ekonomi att bedriva och främja fotbollen. Under ett par decennier framöver gick det sisådär för det svenska landslaget. Några vinster kom dock och Sverige ansåg sig ha ett någorlunda starkt landslag. 1974 kom man femma.

Under hela 80-talet låg Sverige istället ganska långt ned på listorna över bra lag och det skulle dröja fram till 1992 vid EM på hemmaplan då det svenska laget skulle göra en ganska bra insats då man gick till semifinal.

VM 1994 blev en braksuccé med Dahlin, Brolin, Andersson och grabbarna och ta sig till bronsmatchen för att vinna.

Sedan dess har Sverige inte lyckats så väl i sina mästerskap som man velat trots stjärnor som Zlatan Ibrahimovic som räknas som den bäste svenske spelaren genom tiderna. Förhoppningsvis kommer det svenska laget att förvåna någon gång i framtiden igen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *